Gotländskt besök på Zante Cricescenter. Foto: Karl Melander

 En konsert för livet i allmänhet - och Lettland i synnerhet

Räknat i mil är det längre mellan Hoburgen och Fårö än mellan den gotländska kusten och den lettiska. Ändå är det stor skillnad mellan livet på Gotland och livet i Estland.

Det blir uppenbart när man besöker Zante familjestödcenter (Zantes ģimenes atbalsta centrs) i det lilla samhället Zante, som ligger knappt tio mil öster om Lettlands huvudstad Riga. Här ligger ett av landets sex kriscenter som tar emot barn och ungdomar och ibland även hela familjer, som på olika sätt har hamnat i kris och som behöver hjälp och ett hem.

Krisen kan se olika ut, inte sällan har den orsakats av arbetslöshet, missbruk och fattigdom. De som kommer hit har på nära håll fått se våld och övergrepp. Här på kriscentret får de mat, husrum och gemenskap, i väntan på ett nytt liv.

Men barnens behov är större än vad de kommunala medlen räcker till. Därför drog systrarna Carina och Charlotte Österholm igång initiativet Lett u Hjelpe, med syfte att stötta centrets arbete (och de gotlänningar som sedan tidigare stod i kontakt med centret). Sedan den första konserten i Visby Domkyrka 2014 har Lett u Hjelpe blivit en kär tradition för visbyborna. Och sammanlagt har konserterna samlat in en halv miljon kronor, som har bekostat vårdinsatser, utflykter och andra aktiviteter för de som bor på centret.

Vi vill att barnen och ungdomarna på centret ska få möjlighet att skapa sig ett bra liv med utbildning, god hälsa och en tro på framtiden. Vi vill att de medel som vi samlar in ska ge dem chansen till en varaktig förändring i deras liv.

Alla som jobbar med konserten – artister, arrangörer och volontärer – ställer upp gratis. Genom åren har artister som Arja Saijonmaa, Susanne Alfvengren, Eric Palmqwist, Anna Stadling, Peter Morén, Jono, Sons of Bourbon, Vera Kebbe, Glimra och Jimmy Ahlén uppträtt.

Efter några års uppehåll är nu Lett u Hjelpe tillbaka i en ny kostym, men samma devis: det är lätt att hjälpa!

Kontakta Lett u hjelpe

Frågor om Lett u hjelpe besvaras av Charlotte Österholm på telefonnummer 070-611 42 17.

Hjelpe?

Arbetet med att stötta Zante familjestödcenter pågår hela tiden. Du kan vara med och stötta arbetet - när som helst!

För barnen och ungdomarna på kriscentret är behovet stort alla dagar om året.

Bankgiro: 5949-7032
Swish: Nr 123 358 4000
Tack för din gåva! Den gör stor skillnad.